Thursday, June 16, 2011

“Sesungguhnya manuasia dibangkitkan dari kubur dalam 12 barisan”

Bismillahirrahmannirrahim

Wah..dah lamanya tak update blog ni..asik main facebook je..mane ade mase nak update blog ni..hehe..

So entry untuk Jun ni, nak kongsi ngan korang sedikit ilmu yang diperolehi ketika menjalani latihan industri di Pusat Penyelidikan Pertanian, Tuaran, bahagian entomologi. (eceh..ayat nak hebat je..huhu..)

12 barisan ketika manusia dibangkitkan dari kubur..tapi ni sampai enam je..lagi enam next entry.. ^_^

Barisan 1

Diiringi dari kubur dengan tidak bertangan dan berkaki. Mereka adalah orang-orang yang ketika hidupnya menyakiti hati jiran tetangga.

Barisan 2

Diiringi dari kubur dengan badan berbentuk babi hutan. Mereka adalah golongan orang-orang yang ketika hidupnya meringankan solat.

Barisan 3

Mereka berbentuk seperti keldai, sedangkan perut mereka penuh dengan ular dan kala jengking. Mereka adalah golongan orang-orang yang enggan membayar zakat.

Barisan 4

Diiringi dari kubur dengan keadaan darah seperti air pancutan keluar dari mulut.

Barisan 5

Diiringi dari kubur dengan bau busuk seperti bangkai. Mereka adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah.

Barisan 6

Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala mereka terputus dari badan. Mereka ini adalah golongan orang-orang yang menjadi saksi palsu.

Nah..enam barisan manusia ketika dibangkitkan..lagi enam tu sambung lain entry..sebab panjang benar..hehe..

Untuk barisan keempat tu, tak tulis pulak dari golongan apa..dia Cuma tulis keadaan golongan tu je..sape orang-orang tu, kita tak tahu..cube korang try search..then kongsi kat sini ek..wassalam.

*sumber: meja kak Aziah, Bahagian Entomologi, ARC Tuaran.

2 comments:

  1. kalau bolah tanyaq; hadits di atas riwayat siapa? jazakumulloh

    ReplyDelete